Płatki róży w cieśnie naleśnikowym

Składniki:

  • olej - 5 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • kwiat róży - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Oberwij płatki róż i sparz wrzątkiem.
  2. Ze szklanki cukru i połowy szklanki wody przygotuj syrop, a następnie zanurz w nim róże.
  3. Przygotuj ciasto naleśnikowe z mleka, jajek, szczypty proszku do pieczenia i soli.
  4. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i tępą stroną noża zbierz nasionka. Dołóż do ciasta.
  5. Płatki róż wyjmij z syropu i oddaj do ciasta.
  6. Na rozgrzanym oleju smaż uformowane placki.