Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wieprzowa - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • olej z pestek winogron - 0.25 szklanek
  • słodka śmietanka 18 % - 0.5 szklanek
  • miód - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • woda - 1.5 szklanek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.
  2. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.
  3. Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.
  4. Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.
  5. Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .