Polędwica z włoskim nadzieniem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wołowa - 1 kilogram
  • Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
  • mozzarella - 100 gramów
  • suszone pomidory - 50 gramów
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 30 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i opłucz. Następnie przekrój wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż tak, aby powstał płat.
  2. Mięso posyp z obu stron przyprawą Knorr, skrop oliwą i natrzyj.
  3. Cukinię pokrój w cienkie plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pomidory pokrój w cienkie paski. Wszystko przełóż do miski, dodaj całe liście bazylii, dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Na rozłożony płat mięsa nałóż farsz, mięso zroluj, a następnie zwiąż dratwą.
  5. Gotową roladę ułóż na blasze do pieczenia wyłożoną pergaminem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 30-35 minut w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Podawaj z sezonowymi warzywami oraz risotto.