Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • nalewka orzechowa - 50 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • boczek - 10 plastrów
  • margaryna - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie.
  2. Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.
  3. Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek, tworząc otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij ją farszem.
  4. Na arkuszach aluminiowych ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię, skręcając końce, jak cukierka. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 15 minut.
  5. Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.