Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 500 gramów
  • szynka dojrzewająca w plastrach - 200 gramów
  • chleb tostowy - 200 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • Rama z masłem - 100 gramów
  • siemię lniane - 2 łyżki
  • ser z niebieską pleśnią - 100 gramów
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • olej - 50 mililitrów
  • cebula mała - 1 sztuka
  • śmietana 18 % - 2 łyżki
  • szczypior posiekany - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i żyłek, pokrój w 5 cm grubości kawałki. Przyprawę wymieszaj z olejem, powstałą marynatą obtocz mięso. Z każdego kawałka uformuj steki lekko rozgniatając mięso w poprzek włókien. Każdy kawałek zawiń dookoła plastrem szynki i zepnij wykałaczką.
  2. Każdy kawałek mięsa obsmaż z obu stron na patelni a następnie mięso ułóż na blaszce do pieczenia.
  3. Chleb tostowy pokrój nożem w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z tartym serem pleśniowym, ziarnem siemienia oraz margaryną.
  4. Na wierzch każdego kawałka mięsa nałóż niewielką ilość paniery z chleba.
  5. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstałe soki, przydadzą się do przygotowania sosu.
  6. Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  7. Dodaj 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek. Polędwiczki podawaj z sosem.