Polska krasulka
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa kajmakowa
  • zagęszczone mleko słodzone - 1 opakowanie
  • krem
  • żółtko - 2 sztuki
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy do sztywności.
  2. Ciągle miksując dodajemy 1 szklankę cukru, a następnie żółtka (wrzucając po jednym i dobrze mieszając).
  3. Dodajemy 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  4. Masa kajmakowa: Puszkę zagęszczonego mleka słodzonego wstawiamy do garnka i zalewamy wodą.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy (powinno lekko bulgotać) przez około 3 godziny, uzupełniając braki w wyparowanej wodzie (spokojnie - nie wybuchnie). Jest już w handlu gotowane mleko w puszcze, tylko należy je podgrzać i ciepłe wyłożyć na ciasto.
  6. Wyjmujemy puszkę i czekamy, aż nieco wystygnie (ale nie do końca, bo wtedy zawartość stężeje i będzie trudna w rozsmarowaniu).
  7. Po otwarciu mamy gotową masę kajmakową.
  8. Krem tiramisu: Ubijamy żółtka dwóch jaj, dodając 3 łyżeczki cukru.
  9. Ciągle mieszając dodajemy po łyżeczce 250 g sera mascarpone do uzyskania jednolitej masy kremowej.
  10. Po wystygnięciu kroimy ciasto w połowie wysokości i smarujemy dolną część przygotowanym kremem.
  11. Przykrywamy górną połową ciasta i smarujemy masą kajmakową.