Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 8 sztuk
  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • natka pieruszki (posiekana) - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Wsyp do garnka kaszę i wlej 400 ml ciepłej wody. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, rozmieszaj aby rozpuściła się i całość zagotuj. Dzięki niej farsz nabierze pełnego smaku.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zdejmij z ognia, garnek przykryj i odstaw na 10-15 minut.
  4. W tym czasie z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Gotową kaszę wymieszaj z posiekaną natką i napełnij przygotowane pomidory. Tak przygotowane pomidory wstaw na chwilę do nagrzanego (200°C) piekarnika i natychmiast podawaj.