Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • duże jabłko (bądź inne ulubione sezonowe owoce, np. morele, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jagody, maliny) - 1 sztuka
  • masło - 3 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • płatki owsiane - 1/3 szklanki
  • mąka - 1/2 szklanki
  • cynamon - 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj i posiekaj na plasterki razem ze skórką. Inne owoce wypestkuj lub odszypułkuj i przełóż do żaroodpornej formy.
  2. Przygotowane owoce posyp cynamonem.
  3. Rozpuszczony tłuszcz zmieszaj z cukrem, płatkami owsianymi i mąką. Powstanie delikatna kruszonka, którą przełóż na owoce. Piecz w piekarniku ok. 45 min.
  4. Można na przygotowany deser dodać lody.