Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • pstrąg - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 25 gramów
  • kapusta kiszona - 200 gramów
  • oliwa - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • wędzony śledź na zimno - 120 gramów
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby wypłucz, namocz na 1 godzinę. Gotuj 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedź.
  2. Kapustę posiekaj, umieść w garnku, wlej ¼ szklanki wody, wrzuć liść laurowy, duś około 70 minut.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Nie wolno dopuścić do spalenia masła, gdyż farsz jest wówczas niesmaczny i niezdrowy. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż.
  4. Dodaj pokrojonego w kostkę śledzia, wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Następnie farsz dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, dodaj jajko i wymieszaj.
  5. Pstrągi umyj, osusz, wytnij kręgosłupy.
  6. Tuszki napełnij farszem i zepnij ich brzuchy wykałaczkami. Ryby posmaruj oliwą, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr .
  7. Ułóż na wyścielonej pergaminem blasze. Piecz w temperaturze 135°C.