Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 500 gramów
  • jajo - 1 sztuka
  • migdały - 100 gramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr bez dodatku soli - 1 opakowanie
  • makaron świderki - 500 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżeczki
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 2 łyżeczki
  • passata pomidorowa - 700 gramów
  • ser żółty tarty - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Migdały siekamy na mniejsze części. Dodajemy do mięsa mielonego.
  3. Mięso mielone mieszamy razem z jajem, migdałami, przyprawą do gyrosa- tak by składniki równomiernie się rozmieściły. Formujemy nieduże pulpety, układamy w przygotowanym wcześniej makaronie (nieco je zagłębiając).
  4. Passatę pomidorową mieszamy z pozostałymi przyprawami (bazylia, rozmaryn, pieprz) a następnie zalewamy nią całą zapiekankę.
  5. Równomiernie rozsypujemy żółty ser.
  6. Zapiekamy 45 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.