Quiche z brokułami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 200 gramów
  • serek śmietankowy typu philadelphia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 125 mililitrów
  • śmietana Rama Cream Fine lub inna do 18 % - 200 mililitrów
  • brokuł, główka - 1 sztuka
  • migdały - 50 gramów
  • żółty ser najlepiej grujer - 100 gramów
  • jajka - 6 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, 100 ml Ramy i serek kremowy. Zagniecione ciasto umieść w zamrażarce na około 20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. W garnku z gotującą się woda sparz przez 2 minuty pokrojone w małe różyczki brokuły. Po sparzeniu zahartuj zimną wodą i odstaw na bok.
  3. Na patelni rozgrzej pozostałą Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu delikatnie podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Przełóż do odpowiedniej formy. W środku ułóż brokuły, kurczaka i migdały.
  6. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami. Masę dopraw ziołami prowansalskim, pieprzem i szczyptą soli do smaku. Powstała masą wlej do środka tarty, z wierzchu posyp tartym serem. Całość umieść w nagrzanym do 180 °C piekarniku. Tartę piecz około 20 minut do momentu aż masa zupełnie się zestali .