Risotto z szafranem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ryż arborio - 350 gramów
  • masło - 4 łyżki
  • szalotki - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • woda - 750 mililitrów
  • wino wytrawne martini - 90 mililitrów
  • ser dor blue - 150 gramów
  • nitki szafranu

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno szalotki. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
  2. Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje. Przygotuj wywar z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i 750 mililitrów wody.
  3. Do ryżu dodaj kilka nitek szafranu.
  4. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia.
  5. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj kawałki sera dor blue, mieszaj przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.