Risotto z warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż arborio - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • zielony groszek - 0.5 szklanek
  • brokuł - 0.5 sztuk
  • szparagi - 0.5 pęczków
  • suszona żurawina - 40 gramów
  • śmietana - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ryż. Całość smaż, aż wszystko się lekko zeszkli.
  2. Wlej tyle wody, aby zakryła ryż. Dodaj kostkę Knorr i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Ewentualnie ponownie wlej odrobinę wody. Całość gotuj około 18 minut.
  3. W tym czasie brokuł podziel na mniejsze różyczki, a szparagi pokrój w plastry.
  4. Pod koniec gotowania wlej śmietankę, dodaj wszystkie warzywa i żurawinę. Gotuj jeszcze około 3 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.