Rolada marchewkowa
  • 40 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • marchewka - 500 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • masło - 50 gramów
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • ostra musztarda - 1 łyżka
  • serek typu Philadelphia - 150 gramów
  • śmietana - 2 łyżki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • rzodkiewka - 6 sztuk
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • kardamon - 2 ziarna
  • sól - 3 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Kardamon rozetrzyj na miazgę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypior drobno pokrój. Obraną marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. W garnku skarmelizuj miód, dodaj marchew, masło i olej. Marchewkę smaż dłuższą chwilę - około 10 minut. Dopraw ją na koniec kardamonem, chili, pieprzem i szczyptą soli. Całość odstaw do schłodzenia.
  3. Oddziel białko od żółtek. Zimną marchew wymieszaj z żółtkami. Ubij białko z odrobiną soli, delikatnie wymieszaj z marchwią.
  4. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, wyrównaj tak żeby ciasto nie było grubsze niż 1 cm. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na około 7-10 minut. Po upieczeniu placek oddziel nożem od pergaminu, a następnie zroluj go na nim i pozostaw do wystygnięcia.
  5. W misce połącz śmietanę z serkiem, dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu, a następnie wymieszaj z rzodkiewką i szczypiorem.
  6. Masę rozsmaruj na powierzchni placka z marchewki, a następnie ściśle zroluj. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła. Zimną roladę pokrój w grube 2 cm kawałki.