Roladki schabowe wielkanocne
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • schab w plastrach - 3 sztuki
  • boczek w plastrach - 3 sztuki
  • jaja na twardo - 3 sztuki
  • różyczki kalafiora - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ser topiony - 20 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać olej wsypać marynatę do mięs i przyprawę do gyros Knorr. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem zamarynować. Odstawić na 12 godzin.
  2. Ugotować jajka na twardo, obrać ostudzić. Ugotować kalafior. Ugotować ryż pod koniec gotowania dodać 1/2 kostki cielęcej knorr.
  3. Jajka zawinąć w plastry mięsa i boczku, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej usmażyć na nim roladki. Wlać 200 ml wody zagotować przykryć i dusić 12-15 minut. W 1/2 szkl wody zimnej rozrobić sos ciemny wlać do patelni i gotować 5 minut.
  4. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż , roladki i kalafior polać sosem, zapiec w180 stopniach 8-10 minut. Pod koniec posypać serem zapiec posypać natką pietruszki.