Roladki z bakłażana z łososiem zapiekane na warzywnym ragout
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • duży bakłażan - 1 sztuka
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • świeży łosoś - 300 gramów
  • seler naciowy - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • pomidory krojone w puszce - 400 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • gałązka świeżego tymianku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • parmezan - 30 gramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa – paprykę, selera, cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę 1x1 cm. Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól lekko z obu stron i po kilku minutach odsącz na papierowym ręczniku. Parmezan zetrzyj na tarce.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie warzywa, następnie wlej pomidory z puszki i dodaj Spaghetti Bolognese Knor. Wszystko razem wymieszaj i gotuj 3 minuty. Gotowe warzywne ragout przełóż do żaroodpornego naczynia.
  3. Łososia pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny, połowę startego sera, listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.
  4. Rybny farsz nałóż na plastry bakłażana i zroluj każdy z nich. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie, posyp pozostałym serem.
  5. Naczynie przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 25 minut. Gotowe roladki podawaj z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem.