Rosół z faszerowaną polentą

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • parmezan - 1 łyżka
  • szynka - 50 gramów
  • bulion drobiowy - 1.5 litrów
  • mięso z kury - 50 gramów
  • polenta - 200 gramów
  • szpik wołowy - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Twardą, wystudzoną polentę rozsmaruj na grubość 1cm i pokrój na krążki o średnicy 3cm.
  2. Mięso i szpik pokrój na małe kawałki, szynkę w kostkę. Dodaj jajko oraz parmezan. Wszystko utrzyj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Tak przygotowaną pastą posmaruj połowę krążków polenty.
  4. Pozostałymi krążkami przykryj i lekko przyciśnij. Przekrój na cztery części i smaż na maśle*.
  5. Na koniec polej gorącym bulionem i posyp zieloną pietruszką. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.