Ryba w warzywach
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryba Dorsz Atlantycki kawałki - 2 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • ziemniak - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • przyprawa do ziemniaków - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotowujemy warzywa. Wszystkie obieramy, ziemniaki kroimy na ćwiartki bądź półksiężyce. Resztę warzyw albo trzemy na tarce z dużymi oczkami, albo wykorzystujemy do tego maszynę. Ja robię to drugie i dziękuję, że ktoś mnie może wyręczyć:))
  2. Wcześniej oczywiście rozmrażam rybę.Gdy już jest ryba rozmrożona to kładę kawałek na folię aluminiową i przyprawiam go solą i pieprzem. Następnie posypuję startymi warzywami i układam na warzywa ziemniaki.
  3. Dodatkowo solę ziemniaki i dodaję na nie przyprawy do ziemniaków oraz trochę masła. Tak przygotowaną porcję zakrywam folią i odkładam do naczynia, które pójdzie do piekarnika. Z drugim kawałkiem robię to samo. Tak przygotowane paczuszki wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 190 stopni.Proponuję po około 45 minutach sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, bo tu tylko o nie najbardziej się rozchodzi. Rybka będzie bardzo szybko gotowa, podobnie jak cienko starte warzywa.