Ryż biryani
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • baranina - 500 gramów
  • ryż długoziarnisty - 500 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • cebula - 200 gramów
  • obrane migdały - 50 gramów
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • masło ghee - 150 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 10 ziaren
  • kolendra mielona - 2 łyżeczki
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • strączki kardamonu - 1 łyżeczka
  • ziarna kminu rzymskiego - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w małą w kostkę, a cebulę w cienkie plastry. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminu utłucz w moździerzu.
  2. Połowę masła ghee rozgrzej w rondlu i zrumień na złoto cebulę. Wyjmij połowę cebuli i odstaw.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozgrzej resztę masła, wsyp umyty i dobrze odcedzony ryż. Dodaj resztę kminu, podsmażoną cebulę, liście laurowe i kukumę. Smaż przez 5 minut na dużym ogniu.
  4. Do masła z cebulą włóż mięso, dodaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr i smaż do momentu, gdy mięso silnie się zrumieni. Dodaj jogurt, kolendrę i chilli, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 5 minut, po czym odstaw.
  5. Z naczynia żaroodpornego wysyp ryż, zostawiając na dnie warstwę około 1 centymetra. Przełóż warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby ryż został na wierzchu. Wlej ciepły bulion na 2 centymetry ponad ostatnią warstwę ryżu. Gotuj do momentu, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn. Następnie wstaw przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Podawaj na ciepło.