Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko 1,5% tłuszczu - 600 mililitrów
  • ryż biały - 120 gramów
  • Flora Gold - 4 łyżeczki
  • banan - 2 sztuki
  • truskawki - 300 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż zalej mlekiem i gotuj do miękkości na wolnym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodaj margarynę, całość wymieszaj.
  2. Banan umyj, obierz, pokrój w półplasterki. Wymieszaj z ryżem i cynamonem.
  3. Opłucz truskawki, usuń szypułki. Mrożone odstaw, żeby nieco rozmarzły. Pokrój na kawałki, przełóż do rondelka i rozgotuj. Możesz przetrzeć przez sito, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Przełóż ryż do salaterki. Polej sosem truskawkowym.