Ryż z jabłkiem i rodzynkami, jako dodatek do mięs
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż biały długoziarnisty - 1.5 szklanek
  • jabłko (kwaśne) - 1 sztuka
  • rodzynki drobne - 5 łyżek
  • cebula mała - 1 sztuka
  • marchewka mała - 1 sztuka
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • chilli - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wsyp na sito i płucz zimną wodą aż ta wypływająca z niego będzie zupełnie przeźroczysta. Dokładnie osącz.
  2. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej albo także drobno pokrój.
  3. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i marchew, smaż aż zaczną się lekko złocić. Dosyp ryż i smaż razem mieszając aż ziarenka obtoczą się w tłuszczu.
  4. Wlej 3 szkl. gorącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową, dodaj kurkumę i sos chili. Dodaj też opłukane rodzynki oraz jabłko, zamieszaj.
  5. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień pod naczyniem do maleńkiego, przykryj rondel i duś aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Podawaj do dań mięsnych np. pieczonego kurczaka, ale dobry jest też jako samodzielne danie.