Sałatka gyros inaczej
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr - 1 opakowanie
  • ocet - 3 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • czerwona marynowana papryka - 200 gramów
  • mix chrupiących sałat - 300 gramów
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • jogurt - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ser feta - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżki
  • karkówka (stek gruby na 3 cm, w miarę chudy) - 300 gramów
  • olej - 1 łyżka
  • orzechy włoskie - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ocet wymieszaj z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru, całość zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki – zamarynuj 1 godzinę. Paprykę ze słoika pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z cytryny, owoc granatu przetnij na pół i wyłuskaj z niego ziarna.
  2. Karkówkę obficie oprósz przyprawą do gyrosa, obsmaż z obu stron na patelni, po czym wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut. Upieczoną karkówkę wystudź i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. W drugiej misce wymieszaj roztarty na miazgę ząbek czosnku, majonez, jogurt i pozostałą część soku z cytryny.
  4. Sałatę wymieszaj z przygotowanym sosem i ułóż na dużym półmisku. Na sałatę połóż plastry zamarynowanego ogórka, na wierzch ułóż plastry mięsa, kawałki marynowanej papryki i pokruszony ser feta. Sałatkę udekoruj orzechami włoskimi i ziarnem granatu, polej sosem czosnkowym.