Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym

Składniki:

  • makaron muszelki - 200 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 sztuka
  • arbuz - 400 gramów
  • orzeszki pinii - 50 gramów
  • listki sałaty lodowej - 4 sztuki
  • bazylia - 6 sztuk
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z cytryny zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach zalej oliwą. Dodaj Sos sałatkowy francuski winegret Knorr i sok z cytryny do smaku. odstaw na 15 minut.
  2. Makaron ugotuj al dente, dodaj olej, schłodź. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.
  3. Arbuza obierz i pokrój na małe kawałki, sałatę i bazylię opłucz. Bazylię posiekaj.
  4. Sałatę porwij na nieduże kawałki. Sałatę, arbuza, bazylię, orzeszki i makaron wymieszaj w salaterce. Polej sosem.