Sałatka meksykańska na kaszotto z bulgurem i wędzonym kurczakiem
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kukurydza z puszki - 150 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • Kaszotto meksykańskie Knorr - 1 opakowanie
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona fasola z puszki - 150 gramów
  • pomidory - 4 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • wędzone udko kurczaka - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Białą cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, kumin i mieloną kolendrę. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, zalej 250 ml wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka. Po tym czasie kaszę wystudź.
  2. Przygotuj sos zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Kukurydzę oraz fasolę odcedź i przepłucz na sicie. Papryki, czerwoną cebulę oraz pomidory pokrój w kostkę a mięso kurczaka porwij na mniejsze kawałki.
  3. W misce połącz wszystkie składniki sałatki: wystudzone i sypkie kaszotto, pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj.
  4. Sałatkę przełóż do słoiczków lub do salaterki, posyp listkami świeżej kolendry i podawaj. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będą nachos’y.