Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży szpinak - 100 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
  • dynia marynowana - 100 gramów
  • orzechy np. włoskie - 2 łyżki
  • ser pleśniowy blue - 50 gramów
  • sok malinowy - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przełóż do salaterki. Przygotuj wyrazisty w smaku sos łącząc zawartość opakowania Knorr z trzema łyżkami wody, oliwą oraz malinowym sokiem.
  2. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Następnie wystudź i pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. Kawałki dyni oraz orzechy i pokruszony ser wyłóż na liście szpinaku. Sałatkę polej przygotowanym sosem i podawaj.