Sałatka z kiwi i cykorii
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cykorie (najlepiej dwukolorowe) - 4 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 3 łyżki
  • kiwi - 4 sztuki
  • ser żółty - 300 gramów
  • sok pomarańczowy - 3 łyżki
  • rodzynki - 20 gramów
  • pęczek natki kolendry - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • grzanki - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem, ketchupem, oraz sokiem pomarańczowy. Z cykorii odetnij końcówki, rozłóż wszystkie liście, umyj je i osusz. Zachowaj kilka całych liści cykorii do dekoracji. Resztę pokrój po skosie w dwucentymetrowe rąby i umieść w misce z dresingiem. Dosyp do nich grzanki.
  2. Kiwi obierz, pokrój w półplastry i dodaj do cykorii.
  3. Ser żółty pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski.
  4. Posiekaj natkę kolendry i cebulę w kostkę, następnie dodaj do reszty składników.
  5. Do miski dodaj rodzynki i całość dokładnie wymieszaj. Podawaj w małych miseczkach udekorowane listkami cykorii oraz grzankami.