Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 200 gramów
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • rukola - 0.5 opakowań
  • orzechy włoskie - 3 łyżki
  • parmezan w płatkach - 1 łyżka
  • syrop balsamiczny - 1 łyżka
  • kwaśna śmietana 18% - 100 mililitrów
  • oliwa - 2 łyżki
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry, wydrąż a miąższ pokrój w kostkę 3x3cm.
  2. W niedużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną dynię, wlej 100 ml wody, śmietanę i zagotuj. Aby sos był odpowiednio gęsty i doprawiony, dodaj zawartość opakowania Knorr. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 8 minut.
  3. Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Umytą i osuszoną sałatę wyłóż na półmisek. Kawałki uduszonej dyni rozłóż na rukoli, sałatkę polej sosem z duszenia oraz syropem balsamicznym a następnie dodaj orzechy. Wierzch sałatki posyp płatkami parmezanu. Gotową sałatkę podawaj z paluszkami grissini lub chrupkim pieczywem.