Sałatka z makaronem penne i chorizo
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • awokado - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr - 2 opakowania
  • makaron penne - 100 gramów
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • zielone oliwki - 100 gramów
  • czarne oliwki - 100 gramów
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • pomidory koktajlowe - 100 gramów
  • parmezan - 3 łyżki
  • kapary - 3 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów - 6 łyżek
  • orzeszki piniowe - 4 łyżki
  • ocet jabłkowy - 50 mililitrów
  • rukola - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.
  2. Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.
  3. W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz dresing sałatkowy.
  4. W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.