Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • roszponka - 125 gramów
  • ser owczy - 80 gramów
  • słonecznik prażony - 1 garść
  • oliwki czarne - 1 garść
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka
  • cebula czerwona mała - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 1 garść
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • cytryna - 0.25 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C, paprykę w całości umieść na blaszce, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku około 30-40 minut. W międzyczasie raz przewracając. Papryka powinna być miękka, lekko ,,oklapnięta” i mocno przypieczona. Następnie jeszcze gorącą paprykę obierz ze skóry. Powinna bardzo łatwo odchodzić od miąższu. Sok ze środka papryki przelej do miseczki. Oddziel na tyle na ile możesz nasiona i pokrój w dużą kostkę. Przełóż paprykę do tej samej miseczki w której jest sok i podlej oliwą. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry oraz szczyptę soli. Odstaw paprykę do lodówki. *Tego typu paprykę polecam robić w większych ilościach i zamykać w słoiki. Może ona spokojnie stać w lodówce około 2 tygodnie. Po kilku dniach przesiąka czosnkiem dzięki czemu ma lepszy i bardziej wyrazisty smak. Doskonała na kanapki oraz do sałatek. Można też dodać ją do hummusów oraz innych dipów.
  2. Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi wzdłuż pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami, prażonymi ziarnami słonecznika oraz grubo pokrojonym serem Manouri. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Przygotuj sos paprykowo-ziołowy dodając do przypraw z saszetki 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu z pieczonej papryki oraz łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj i polej sosem sałatkę.
  4. Sałatkę serwuj z chrupiącymi grzankami lub chlebkami pita. Polecam zamaczać chrupiące pieczywo w ziołowym sosie!