Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, selerem naciowym
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szpinak świeży młody - 1 opakowanie
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 4 sztuki
  • boczek wędzony - 300 gramów
  • ser feta - 250 gramów
  • suszone pomidory - 6 sztuk
  • szczypiorek - 2 pęczki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 4 łyżki
  • słonecznik prażony - 1 szklanka
  • jogurt naturalny (mały) - 6 łyżek
  • miód wielokwiatowy - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki.
  2. Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na spód miski dajemy szpinak, następnie selera naciowego i boczek. Na to dajemy część naszego sosu. Następnie układamy suszone pomidory, pokrojoną fetę, słonecznik i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)