Samosa z mięsem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej roślinny - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • mąka - 500 gramów
  • kolendra - 2 łyżeczki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • ciasto:
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • chilli - 0.5 łyżeczek
  • nadzienie:
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • ghee - 25 gramów
  • mielone mięso - 600 gramów
  • mielony groszek - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do nich ghee i jogurt, wyrób na gładkie ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulki o średnicy 2cm, które rozwałku na placki o średnicy około 15 cm podsypując mąką. Placuszki przekrój na połowy.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na ghee. Dodaj mięso, groszek oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
  4. Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Placki napełniaj farszem, brzegi zwilż wodą i lep pierogi.
  6. Samosy usmaż w oleju na złoto. Podawaj z chutneyem.