Sandacz w liściach bananowca
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • całe ryby dorada, okoń morski , pstrąg - 1 sztuka
  • liście bananowca - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • liście limonki kafir - 4 sztuki
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • czerwone chilli - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść z łusek i wnętrzności. Umyj i osusz. Oprósz przyprawą Knorr.
  2. Rybę ułóż na kawałku liścia bananowca - liść musi być na tyle duży, aby łatwo można było w niego zawinąć rybę.
  3. Na wierzch ryby ułóż listek limonki kafir. Połóż przeciętą na pół trawę cytrynową, kilka plasterków ostrej papryki chilli i łyżkę natki kolendry.
  4. Rybę dodatkowo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, na wierzchu ułóż plastry limonki.
  5. Całość dokładnie zawiń w liść bananowca, zawiązując końce i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  6. Smaż około 10 minut z każdej strony, co jakiś czas przekręcając rybę. Owiniętą w liść bananowca rybę podawaj na jaśminowym ryżu.