Schab pod borowikową pierzynką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab kotlety - 4 sztuki
  • pieczarki - 10 sztuk
  • masło - 1 łyżka
  • żółty ser w plasterkach - 4 sztuki
  • sól - 4 szczypty
  • pieprz - 4 szczypty
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • olej do smażenia - 1 szklanka
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem z obu stron, odstawiłam.
  2. Pieczarki opłukałam bardzo dokładnie, nie obierałam, pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzane masło, dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Sos borowikowy rozpuściłam w niepełnej szklance zimnej wody i wlałam do duszących się pieczarek.
  4. Kotlety obtoczyłam w jajku oraz w bułce, smażyłam na rozgrzanym oleju. Kiedy przewróciłam je na drugą stronę na wierz wyłożyłam gęsty sos borowikowy z pieczarkami oraz przykryłam plastrem żółtego sera. Trzymałam pod przykryciem do roztopienia się sera.