Schab w sosie brokułowo pieczarkowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • schab bez kości 4 kotlety - 500 gramów
  • świeże grzyby leśne lub pieczarki - 30 gramów
  • marchewka - 1 szczypta
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 0.5 sztuk
  • różyczki brokułów - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 ziarnka - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • śmietana kremówka 18% - 3 łyżki
  • topiony serek śmietankowy - 1 sztuka
  • kostka rosołowa drobiowa - 1 sztuka
  • mąka - 1 szklanka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy przyprawiamy solą pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na 15-20 min. w tym czasie wstawiamy włoszczyznę ziele i liść laurowy do wrzątku ok 2l wody. w oddzielnym garnku gotujemy różyczki brokuła do czasu aż będą miękkie.
  2. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor po obu stronach. Odlewamy wywar z włoszczyzny i rozpuszczamy w nim kostki. Dodajemy ugotowaną marchewkę oraz brokuła. Całość blendujemy.
  3. Do sosu dodajemy obrane i umyte pieczarki pokrojone w plasterki oraz mięso. Dusimy co jakiś czas mieszając na małym ogniu około 30 -40 min do miękkości mięsa.
  4. Na końcu dodajemy śmietanę oraz serek topiony który nada kremowego smaku i wyglądu naszemu daniu. Po wyłożeniu na talerz miskę posypujemy pokrojoną pietruszką lub koperkiem:)