Schab ze śliwkami na sposób śląski

Składniki:

  • majeranek
  • schab - 1.5 kilogramów
  • olej
  • pieprz
  • suszone śliwki - 400 gramów
  • sól
  • śliwowica - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki przełóż do miseczki i obficie skrop alkoholem, po czym odstaw na 30 minut.
  2. Mięso umyj, osusz i rozetnij tworząc kieszeń, w której umieść osączone owoce.
  3. Natrzyj schab przyprawami i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. W razie potrzeby mięso zszyj lub zepnij wykałaczką.
  4. Obsmaż pieczeń na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub naczynia w którym będziesz piec mięso.
  5. Natrzyj mięso pozostałą śliwowicą i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  6. Wyśmienity schab ze śliwkami zapiekaj przez 1,5 godz. Podawaj z sosem wytopionym podczas pieczenia.