serniczek na zimno wisienkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • serek homogenizowany - 4 opakowania
  • galaretka - 2 opakowania
  • mleko - 1 szklanka
  • żelatyna - 3 łyżki
  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 szklanka
  • wisienki. - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuścić w zagotowanym mleku.
  2. Galaretki rozpuścić pojedynczo.
  3. Na spód blaszki wyłożyć biszkopty.
  4. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z serkami i układać kolejno na blaszce: - biszkopty na spód - połowa sera - biszkopty - 1 tężejąca galaretka - reszta sera - 2 tężejąca galaretka.
  5. Sernik na zimno można urozmaicić owocami - najlepiej wiśnie - ułożyć je na wierzchu przed wylaniem ostatniej galaretki. Należy przy tym pamiętać jednak, że w przypadku ananasów oraz kiwi konieczne jest użycie specjalnego rodzaju galaretki, bowiem zwykła się nie zsiądzie.