Sernik mango
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  •  °C

Składniki:

    spód migdałowy:
  • herbatniki - 150 gramów
  • zmielone migdały - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masa serowa:
  • twaróg sernikowy - 800 gramów
  • jajka (L) - 4 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mleko - 100 mililitrów
  • masa mango:
  • owoce mango w syropie - 400 gramów
  • żelatyna - 2 łyżki
  • wierzch:
  • mango - 1 sztuka
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód ciasta. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki rozdrobnij w blenderze lub pokrusz tłuczkiem, dodaj migdały i roztopioną Kasię, wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenie. Do formy wsyp masę herbatnikową i lekko ugnieć łyżką. Odstaw na 20 minut do lodówki.
  3. Przygotuj masę serową. Kasię roztop. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i mleko, wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj roztopioną Kasię. Masę wylej na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st.C i piecz jeszcze około 30 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  5. Żelatynę zalej 1/2 szklanki, zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby żelatyna się rozpuściła. Owoce mango w syropie zmiksuj i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Masę mango wylej na wystudzony sernik i odstaw do lodówki do stężenia. Gotowy sernik udekoruj plastrami mango i płatkami migdałowymi.