Sernik na spodzie z herbatników
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • herbatniki - 16 sztuk
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • aromat arakowy lub rumowy - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • rodzynki - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • ser biały mielony - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyć w mleku.
  2. Utrzeć żółtka (białka będą potrzebne do piany) z cukrem, dodawać po kawałku Kasię, dobrze utrzeć.
  3. Do powstałej masy dodawać po trochu zmielonego (dwa razy) sera białego.
  4. Dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zapach.
  5. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy serowej.
  6. Rodzynki wyłożyć na sitko, żeby obciekły z mleka, następnie delikatnie oprószyć mąką (nie opadną w trakcie pieczenia na spód sernika), dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  7. Na dno blaszki wyłożonej papierem łamiemy na kawałki (1,5 cm x 1,5 cm) herbatniki tak, żeby pokryły dno blaszki.
  8. Wylewamy sernik (na środku blaszki zawsze więcej sernika, bo zazwyczaj środek się zapada).
  9. Pieczemy do porządnego zrumienienia się, gdy widzimy, że ciasto odstaje już trochę od boków blaszki, oznacza, że się upiekło.