Sernik Tiramisu
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C
  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki:

    ciasto:
  • bułka tarta - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • czekolada deserowa - 80 gramów
  • masa serowa:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • twaróg półtłusty lub tłusty, zmielony przynajmniej dwukrotnie - 500 gramów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • drobny cukier - 1 szklanka
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - 2 łyżki
  • ekstrakt z wanilii - 1.5 łyżeczek
  • jajka - 4 sztuki
  • granulowana kawa instant - 1 łyżeczka
  • likier kawowy - 3 łyżki
  • słodka śmietanka 36% - 0.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: W kąpieli wodnej rozpuścić kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą deserową i wymieszać z bułką tartą do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać przygotowaną kruszonkę, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  3. Masa serowa: Granulki kawy rozpuścić w likierze kawowym, odstawić.
  4. W misie miksera ucierać Kasię z cukrem do jednolitej masy, następnie dodać całe jaja ale w pojedynczych odstępach. Do masy dodajemy kolejne składniki: skrobię, ekstrakt wanilii, likier i razem wszystko mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy twaróg z serem mascarpone i znów dobrze mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, ale nie na zupełnie sztywno i łączymy ją z masą serową. Przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.