Sernik z jabłkiem
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa serowa
  • ser biały - 0.5 kilogramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mleko w proszku - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 łyżki
  • starta skórka z cytryny - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • beza
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • kisiel cytrynowy - 1 opakowanie
  • jabłko - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, Kasi, żółtek, cukru i proszku zagnieść ciasto. Rozłożyć ciasto na wysmarowaną Kasią blachę i podpiec na złoto.
  2. Ser wymieszać z jajkami, cukrem, mlekiem w proszku, mąką ziemniaczaną oraz Kasią.
  3. Jabłka zetrzeć na dużych okach tarki i dodać do masy serowej.
  4. Z białek ubić pianę z cukrem i kisielem.
  5. Pianę rozłóż na masie serowej.
  6. Piec około 1 godz. w temperaturze najpierw 200 stopni, a pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 180 stopni.
  7. Po upieczeniu zostawiamy nasz sernik jeszcze ok. 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
  8. Po wyjęciu z pieca możemy posypać cukrem pudrem lub słodkim kakao.