Sernik z jagodami na zimno
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica 16cm x 16cm

Składniki:

    ciasto
  • biszkopty - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • płatki migdałowe - 2 łyżki
  • masa serowo-jagodowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • serek sernikowy - 200 gramów
  • jogurt naturalny - 100 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • skórka starta z połowy cytryny
  • żelatyna - 10 gramów
  • jagody - 1.5 szklanek
  • galaretka z owoców leśnych - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty pokruszyć razem z płatkami migdałowymi. Kasię roztopić w rondelku i wymieszać z biszkoptami.
  2. Masę przełożyć do 4 małych metalowych obręczy lub małej, kwadratowej tortownicy o boku 16 cm i ugnieść.
  3. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać.
  4. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. 1/2 szklanki jagód rozgnieść widelcem.
  5. Masę serową wymieszać z żelatyną i jagodami. Przełożyć do obręczy i odstawić do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Na stężałej masie jagodowej ułożyć pozostałe jagody i zalać galaretką.