Skrzydełka pięciu smaków

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka - 12 sztuk
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • biała fasola w puszce - 1 opakowanie
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • mąka kukurydziana - 100 gramów
  • ketchup - 3 łyżki
  • majonez - 5 łyżek
  • biały ocet winny - 1 łyżka
  • przyprawa „Pięć Smaków” - 4 łyżki
  • czosnek granulowany - 2 łyżeczki
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę wraz z zalewą przetrzyj przez sitko, dodaj do niej sos sojowy i łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka umyj i odetnij końcówki. Posyp przyprawą Knorr.
  3. Skrzydełka kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron po ok. 5 minut. Następnie jeszcze piecz przez 20 minut w 180 stopniach Podawaj na ryżu polane sosem.
  4. Następnie obtocz w masie z fasoli oraz oprósz mąką. Odstaw je na 2 godziny.
  5. Ketchup wymieszaj z majonezem, resztą przyprawy 5 smaków, posiekanym czosnkiem i chili oraz octem.