Śledzie w sosie tzatziki
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzie matiasy - 8 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 320 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sok z 1/2 cytryny - 1 sztuka
  • zielona dymka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz przez godzinę. Następnie pokrój w dzwonka.
  2. Obierz ogórka, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek także. Zielona dymkę także. Cześć zostaw do dekoracji. Warzywa wymieszaj w misce ze śledziami.
  3. Wymieszaj sos sałatkowy czosnkowy w jogurcie. dodaj do smaku sok z cytryny. Śledzie z warzywami zalej sosem, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Posyp dymką.