Słodkie duszki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 125 gramów
  • mleko - 60 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • dekoracja
  • marmolada - 1 łyżka
  • biały lukier - 500 gramów
  • czarny lukier

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z zimnym mlekiem i jajami.
  2. Do sypkich składników dodaj płynne.
  3. Wszystko wymieszaj łyżką.
  4. Masę przekładaj łyżką do silikonowej formy na małe babeczki (7sztuk).
  5. Piecz ok. 15 min w 200 st. C. Babeczki wyjmij z formy i odłóż do przestygnięcia.
  6. Lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj na cienki placek. (Jeśli będzie kleił się do rąk, podsyp odrobinę cukrem pudrem).
  7. Z babeczek zetnij czubki i odwróć babeczki do góry dnem.
  8. Posmaruj wierzch marmoladą i przyklej ucięte czubki.
  9. Z masy cukrowej wytnij obręczą koła o średnicy około 10cm i ułóż na babeczkach.
  10. Uformuj duszki.
  11. Z czarnego lukru zrób oczka i przyklej do duszków za pomocą syropu zrobionego z łyżki gorącej wody i łyżeczki cukru.