Soczewica po arabsku

Składniki:

  • ziemniaki - 3 sztuki
  • cebula - 6 sztuk
  • pieprz
  • pomidory - 7 sztuk
  • sól
  • cytryna - 1 sztuka
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy
  • curry - 1 łyżka
  • soczewica - 200 gramów
  • ostra papryka w proszku - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę namocz dzień wcześniej.
  2. Cebule poszatkuj i podsmaż na oleju w szerokim garnku.
  3. Soczewicę odsącz i dodaj ją do cebuli. Podsmaż.
  4. Następnie dodaj przyprawy i zalej wodą w której soczewica była namoczona.
  5. Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny.
  6. Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut, po czym dodaj ziemniaki drobno pokrojone.
  7. Po ugotowaniu rozgnieć wszystko ubijaczką do ziemniaków.