Soczyste amerykańskie burgery
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 65 gramów
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • starty parmezan - 1 łyżka
  • świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka
  • bułka pszenna kajzerka - 6 sztuk
  • żółty ser - 6 plastrów
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • sałata - 2 listków

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce dokładnie wymieszaj mielone mięso, startą cebulę, Przyprawę do wieprzowiny, bazylię, bułkę tartą i parmezan.
  2. Podziel mięso na 6 jednakowych kulek i wyrób z masy 6 okrągłych kotletów.
  3. Przełóż gotowe kotlety do żaroodpornego naczynia.
  4. Piecz w piekarniku na funkcji grill w 180 °C przez 8 minut, po czym obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 8 minut.
  5. Wyłącz piekarnik, a na każdy kotlet połóż plaster żółtego sera i pozostaw w wyłączonym piekarniku, aż ser się rozpuści.
  6. Podawaj w rozkrojonej świeżej bułeczce z listkiem sałaty, plastrem pomidora i krążkami cebuli.