Sos myśliwski

Składniki:

  • wędzony boczek - 15 dekagramów
  • Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr - 3 łyżki
  • suszone grzyby - 2 dekagramy
  • cebula - 1 sztuka
  • ogórki konserwowe - 5 dekagramów
  • czerwone wino - 1 szklanka
  • ząbki czosnku - 1 sztuka
  • musztarda - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz w wodzie. Pokrój w paski i ugotuj.
  2. Pokrój boczek, ogórki i cebulę w paski.
  3. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni z oliwą, dodaj cebulę.
  4. Wlej na patelnię przecedzony wywar z grzybów, dodaj ogórki, czosnek (musi być zgieciony) i musztardę. Wszystko podduś, dopraw do smaku cukrem, pieprzem, solą i papryką.
  5. Do sosu dodaj Zasmażę błyskawiczną ciemną Knorr. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wino, podgrzej. Gotowy sos podawaj do mies.