Sos pomidorowy do pizzy – przepis podstawowy
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dojrzałe pomidory - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni lub w płaskim garnku podgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj rozdrobnione pomidory i całość duś przez około 20 minut cały czas mieszając, aż woda odparuje.
  3. Sos zmiksuj w malakserze, przelej na powrót do garnka, dopraw do smaku solą, cukrem, ostra papryką i oregano. Sos gotuj jeszcze około 1 minuty. Gotowy sos odstaw do schłodzenia.
  4. Sos pomidorowy nakładaj i rozprowadzaj na pizzę łyżką kuchenną w ilości około trzech łyżek na placek.