Sos relish z pomidorów i cukinii
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe pomarańczowe - 200 gramów
  • olej z pestek winogron - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • złoty syrop cukrowy lub syrop z agawy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Omyj i oczyść cukinię. Przekrój wzdłuż na ćwiartki, wytnij pestki i resztę pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pomidorki umyj i pokrój na pół lub większe na ćwiartki.
  3. Usmaż cukinię, czosnek i cebulę. Po 3-4 minutach smażenia dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze chwilę.
  4. Wlej ocet, syrop z agawy i dodaj pomidory. Zagotuj. Podawaj schłodzone. Taki sos możesz również gorący za pasteryzować w słoiku i przechowywać dłużej.