Spitzbuben- tradycyjne niemieckie ciasteczka

Składniki:

  • mąka - 350 gramów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • cukier - 150 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mielone migdały - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • konfitura
  • cukier puder
  • masło - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier kryształ i waniliowy przesiekaj z masłem.
  2. Cytrynę umyj i zetrzyj skórkę. Dodaj do ciasta razem z migdałami i jajkiem. Wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Przygotuj trzy foremki w kształcie kółeczek lub kwiatuszków, różnej wielkości- tak aby każda różniła się od siebie o ok. 0,5- 1cm Ciasto rozwałkuj cienko podsypując mąką.
  4. Wycinaj różnej wielkości ciasteczka, ale tak żeby każdego rodzaju była ta sama ilość. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze, aż do ich zrumienienia. W zależności od piekarnika i temperatury będzie to ok. 10-15 minut.
  5. Jeszcze ciepłe smaruj konfiturą i przekładaj kaskadowo - na samym spodzie największe, średnie, na wierzchu najmniejsze. Najlepiej rozpocząć sklejanie od góry, wtedy dżem nie będzie wystawał po bokach. Oprósz według uznania cukrem pudrem i tradycyjne niemieckie ciasteczka możesz podawać na stół.